Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda - Cikkek: Zöld konyha
Navigáció
Cikk hierarchia
Cikkek főoldala » ERASMUS+ » Zöld konyha
Zöld konyha

 


Savanyú káposztával töltött krumplilángos (varjú)

Hozzávalók:

:2 kg burgonya főzve,

60-70 dkg liszt,

ízlés szerint só, bors,

1 kg savanyú káposzta,

olaj,

A főtt burgonyát áttörjük és a fűszerekkel és liszttel puha, könnyen nyújtható tésztát gyúrunk. A káposztát olajon "megpergeljük" és a vékonyra nyújtott lepénykékbe töltjük. Kifli alakura formázva sütőpapíron előmelegített sütőben 180' aranybarnára sütjük.  Jó étvágyat!

pic

  


BEJGLI

Hozzávalók:

- 1 kg liszt

- 25 dkg margarin /vajjal finomabb

- 10 dkg porcukor

- 6 dl tej

- 3 dkg élesztő

- 2 tojásfehérje

- csipet só, reszelt citromhéj ízlés szerint

Töltelék:


- 25 dkg darált dió

- 25 dkg darált mák

- 20 dkg kristálycukor

- 2 dl tej

- 10 dkg mazsola

- vaniliás cukor, reszelt citromhéj ízlés szerint

 

kép

 


SÜTŐTÖKÖS KÓKUSZGOLYÓ

Hozzávalók:

- 1-2 kg sütőtök

- darált keksz

- cukor ízlés szerint

- fahéj

- kókuszreszelék

A tököket megsütjük, majd villával összetörjük. Hozzáadjuk a darált kekszet, a fahéjat, a cukrot.

A hozzávalók mértékét ízlésünk határozza meg, illetve az összetört tök állaga, hogy mennyi kekszet vesz fel.

A masszát fél órára hűtőbe tesszük, majd golyókat formálunk belőle és kókuszreszelékben megforgatjuk.

kép 


 

 

PULISZKA

Hozzávalók:

-20 dkg kukoricakása

-1/2 liter víz

-pici só

-savanyúkáposzta

Gofry kukoricalisztből 

Vigyázat! Fele-fele arányban kukorica és buzaliszt 

- 30 dkg liszt

- 3 tojás

-10 dkg cukor

-vaniliás cukor

- lekvár, tejszínhab a fogyasztásához

 

PIC



BERKENYE DZSEM

 

Hozzávalók:

- 4-5 kg fekete berkenye

- kilónként 70 dkg cukor

- ízlés szerint: fahéj, gyömbér, szegfűszeg


 


 KÁPOSZTA SAVANYÍTÁSA 

Tisztítás: 
A káposzta tisztítását nagyon gondosan kell végezni.

Szeletelés: 
 Az előkészített káposztafejeket speciális káposztagyalun 2-3 mm vastag metéltre gyaluljuk.

Betöltés, sózás:
A gyalult káposztát speciális savanyító kőedénybe, hordóba vagy más edénybe rakjuk, amelynek alját 3-4 levél káposztával kibéleljük. Rétegezéskor a káposztát egyenletesen átsózzuk.  A sózást rétegesen végezzük, különös gondot fordítva arra, hogy egyenletesen történjen.

Fűszerezés: 
 E célra felhasználható: piros csöves paprika, fehér és fekete bors, kapor, kömény, koriander, babérlevél.

Taposás: 
Célja a levegő kihajtása, valamint a diffúzió meggyorsítása, a cukortartalmú sejtnedv kipréselése a káposzta szeleteiből. Minden réteget addig kell taposni, míg a kipréselt sejtnedv ellepi a szeleteket. A tejsavas erjedés a taposás által kinyert lében kezdődik és zajlik le. A taposást még ipari méretekben is lábbal végzik vagy fasulykolóval.

Lefedés és lenyomatás: 
A káposztaszeletek sózása és taposása után a felületet levelekkel betakarjuk, majd ráhelyezzük a tetőt a nyomtató kövekkel. A lekövezés célja, hogy a káposztát a levegőtől elzárjuk és lé alatt tartsuk.  Ha ez nem történne a gázok a káposztát kinyomnák a tartályból. A kövek súlya a káposzta 20-25%-a. Ügyelni kell, hogy a fedél mindig vízszintes maradjon a savanyítás közben. A hordóban lévő káposztára nehezéket kell tenni úgy, hogy a tetejére deszkát helyezünk, amelyet leszorítunk kővel, vízzel telt üveggel stb.

Erjesztés: 
A káposzta erjesztési hőmérséklete az időszaktól függően 0 és 20-25 °C között is ingadozhat. Ennek megfelelően az erjedés ideje is 60-90 naptól 5-10 napig terjedhet. Őszi időszakban legtipikusabb a 30 napos erjedés. Az első időben a keletkező sok gáz a levet felhabosítja. Ezt időnként gondosan el kell távolítani és az élesztős réteget is le kell venni. Betöltés után néhány napig a taposás hatására még nagyon sok lé válik ki. Ha a szeleteket nagyon erősen megtapostuk vagy a kádat túltöltöttük, akkor a sok lé elcsuroghat, s a végén nem lesz elegendő lé mennyiség, hogy a káposztát teljesen elfedje. A hiányzó lé pótlásáról gondoskodnunk kell. (3%-os sóoldattal)

Tárolás: 
Míg a káposzta erjesztését legcélszerűbb 21-24 °C-on végezni, addig a tárolás –2 és 0 °C-os hőmérsékletet kíván. Kedvezőtlen körülmények közt a tárolás alatt káros változások mehetnek végbe.

 

 

 


 

 

Szőlő sütemény

 

Hozzávalók:

- 60 dkg liszt

- 2 tojás sárgája

- 10 dkg vaj

- 4 dkg élesztő

- 15 dkg cukor

- tejföl

A hozzávalókból tésztát dagasztunk annyi tejföllel, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. A megkelt tésztából golyókat formálunk és sütőpapírral bélelt tepsibe szőlőfürtöt formázunk, szőlőszemekkel díszíthetjük. Megkenjük tojással és 200 fokon megsütjük.

Családi programnak is kiváló!

Jó étvágyat!

 

 

 


 

Bejelentkezés
Felhasználónév

Jelszó



Még nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Az ERASMUS+ Projektről

pic

Az ERASMUS+ Projekt megnézéséhez kattintson a képre.
Gyermekrádió hallgatása
A MoMó Rádió hallgatásához kattintson a rádió képére.

pic

Felhasználók
· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 8
· Legújabb tag: operator
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2015.01.05. 17:10
Sikerekben gazdag boldog új évet kívánunk mindenkinek! _bold

2013.12.12. 13:43
Várjuk a további beírásokat.... B)

2013.12.12. 01:50
Pusszantok mindenkit !!!! :)
Generálási idő: 0.02 másodperc 360,847 egyedi látogató