Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda - Hírek
Navigáció
Egérkövető ;-)

Szavazás
Mit gondol az új honlapról?

Tök jó!!!
Tök jó!!!
60% [3 Szavazat]

Egész jó!
Egész jó!
40% [2 Szavazat]

Közepes
Közepes
0% [0 Szavazat]

Elmegy...
Elmegy...
0% [0 Szavazat]

Vacak
Vacak
0% [0 Szavazat]

Szavazatok: 5
Szavazáshoz be kell jelentkezni
Elindult: 2013.12.12
Az óvoda képekben

pic

pic

Köszöntés

pic1

Óvoda szentelése

2017. január 12-én Jaczkó Sándor esperes úr és Magyar Márton segédlelkész atya járt óvodánkba, hogy megszentelje azt. A gyerekek örömmel vállalkoztak segédkezni és ügyesen mondták az imádságokat is.

Vízkeresztkor az Egyház vizet szentel. Ezzel a szenteltvízzel Vízkeresztet követően szokás a lakások szentelése, ami régi és szép szokás. A lakásszentelésnél a pap a megfelelő imádságok kíséretében szenteltvízzel hinti meg a lakást és kéri az Úr oltalmát a lakásra és az abban lakókra.

Karácsonyváró hét

Magyarországon a katolikus keresztények számára Jézus születése napjának fénypontja a karácsonyi misén való részvétel. A néphagyomány szerint a karácsonyi asztal fontos szerepet játszott az ünnepkor. Az asztal díszítésének és az étkezésnek szigorú rendje volt. A feltálalt fogásoknak mágikus erőt tulajdonítottak.

Óvodánkba is elérkezett az ünnepi hangulat. Ilyenkor a csoportszobákat a megszokottól eltérő módon rendezzük be. Idén 2016. december 12-16-ig tartottuk Karácsonyváró hetünket. A hét minden napjára terveztünk a gyerekeknek a Karácsonyhoz kapcsolódó programot.

December 12-én minden csoport sütemény készítésével hangolódott a hét többi programjára. A gyerekek besegítettek a sütemények gyúrásába, díszítésébe. Majd az elkészült finomságokat ebéd után meg is kóstolhatták.

December 13-án a csoportokban nagy örömmel és izgalommal fenyőfát díszítettek a gyermekek. A délelőtt folyamán a Jézuska is elérkezett hozzánk és sok- sok ajándékkal lepte meg a gyerekeket. Köszönjük a szülők közreműködését és támogatását abban, hogy a gyerekek karácsonyfája alá minél több ajándék kerülhetett. A gyerekek nagy lelkesedéssel bontották ki az ajándékokat.

December 14-én a PiRiszál Tánccsoport hangulatos karácsonyi műsorával örvendeztette meg a gyerekeket és az érdeklődő szülőket. Ezt követően a Szivárvány csoport gyermekei Betlehemes műsorukat mutatták be társaiknal és a jelenlévő szülőknek, nagyszülőknek. Régebben a betlehemezés a legismertebb és legelterjedtebb karácsonyi szokások közé tartozott, amely egy több szereplős dramatizált játék volt és az egész országban ismerték, nagyon sok helyen ma is gyakorolják. A falusi betlehemezés legfontosabb eleme a betlehemi pásztorok párbeszédes, énekes játéka volt. A dramatizált játék fő eleme a Kisjézust imádó három pásztorról szóló bibliai történet. Köszönjük a gyermekek és a produkciót betanító pedagógusok fáradtságos munkáját.
 A délelőtt folyamán a szakolyi Szent Lukács Görögkatolikus Integrált Szolgáltató Központ munkatársai karácsonyi vásárt tartottak intézményünkben, ahol az érdeklődők szép, kézzel készült gyertyákat, kosarakat, karácsonyi ajándékokat vásárolhattak.

December 15-e is izgalmasan telt. Délelőtt az óvoda dolgozói "A brémai muzsikusok" című meseelőadással lepték meg a gyerekeket. A gyerekek örömmel fogadták a jelmezbe bújt óvónénijüket, dajkanénijüket és kíváncsian figyelték az előadást. Az udvaron is tevékenykedhettek a gyerekek. Idén is közösen öltöztettük fel az óvoda fenyőfáját. A délutáni órákban, sötétedéskor szívesen fogadtuk a város intézményeinek képviselőit, szülőket, rokonokat, hogy közös énekléssel és a szülői közösségek által készített sütemények elfogyasztásával köszöntsük az ünnepet.

Köszönjük, hogy meghívásunkat elfogadták! Békés karácsonyi ünnepeket és boldog új esztendőt kívánunk!

Mikulás

Szent Miklós fenti legendái és a szent december 6-iki egyházi ünnepe kapcsán terjedt el a 19. századba a városokban, hogy a Mikulás az ablakokba helyezett kitisztított cipőkbe szaloncukrot vagy kisebb édességekből és déligyümölcsökből álló piros csomagot tesz december 6-án. Személyesen is lehet találkozni a Mikulással. Ekkor a díszes piros ruhás, nagy fehér szakállú püspököt fekete krampuszok (valójában ördögök) kísérik.

A mai gyermekeknek mesélt legenda szerint a Lappföldön élő Mikulás apó felszerszámozza rénszarvasait, amik sebes vágtával felrepítik az ajándékokkal roskadásig megrakott szánkóját a felhők közé, hogy minden gyerekhez időben eljussanak a várva várt ajándékok.

Hozzánk is elérkezett a Mikulás, hogy személyesen adhassaát minden egyes gyermeknek a piros kis csomagot. A gyerekek már napok óta ezt a pillanatot várták és hangos énekléssel köszöntötték a Mikulást.

Mikulás napi koncert

December 06-án Mikulás nap alkalmából "Viki manó" (Rózsás Viki) látogatott el hozzánk. Dalaival elhozta nekünk a téli havas tájat, a Mikulás rénszarvasait is Rudolffal az élen. Sok-sok ismerős téli énekkel örvendeztette meg a gyerekeket,melyeket együtt is énekelhettünk vele.

Köszönjük, hogy itt volt "Viki manó", nagyon örültünk a látogatásnak!

Kenyér Világnapja

A kenyér világnapjának (október 16.) célja, hogy bemutassa a világ legfontosabb élelmezési cikkének, a kenyérnek a jelentőségét. A világnapot már közel 30 ország ünnepli elsősorban karitatív jelleggel, mivel ezen a napon a pékek adományaikkal segítik a rászorulókat.

Óvodánk a balkányi Hókenyérke Sütőüzem együttműködésével ünnepelte e jeles napot. A csoportok nagymamák segítségével különbőző ízű kenyereket dagasztottak, amelybe a gyerekek is besegítettek, majd kemencébe téve sütötték ropogósra a finomságokat. Készült sokmagvas kenyér, sütőtökös kenyér, hagyományos kenyér, szezámmagos kenyér és tökmagos kenyér is.  Ebédnél a gyerekek örömmel kóstolták meg a saját kezükkel készült kenyereket. A Hókenyérke Sütőüzem kóstolót szervezett termékeiből, a nap végén a Sütőüzem felajánlásából minden óvodánkba járó család egy kis csomaggal mehetett haza .

Köszönjük az adományokat a balkányi Hókenyérke Sütőüzemnek és a nagymamák segítségét is!

Reméljük a jövőben is számíthatunk együttműködésükre!

Állatok világnapja

2016. október 04-én az állatok világnapja alkalmából a Vám - és Pénzügyőrség munkatársai, Nika nevű németjuhászukkal bemutatót tartottak a gyerekeknek. Nika nagyon ügyesen engedelmeskedett gazdájának, kezdetben a szokásos parancsszavakat mutatták be, majd a munkájukban is előforduló helyzeteket illusztrálták: bőröndökben keresett tiltott árut. A gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték Nikát, akit a bemutató végén meg is simogathattak, illetve a Vám -és Pénzügyőrség által használt golyóálló mellényt is felpróbálhatták.

Állatkerti kirándulás

2016. szeptember 23-án óvodásaink a "RENOVABIS 2016" pályázat keretében a Nyíregyházi Vadasparkba látogattak. Az egész napos program része volt a papagáj show, melyet a gyerekek nagy érdeklődéssel néztek végig. Az Ócenáriumban cápa etetést is láthattak a gyerekek. Szerencsére nagyon jó idő volt, így lehetőségünk volt arra, hogy bejárjuk a Vadaspark hatalmas területét. Nagyon sok állatot meg tudtunk nézni a gyerekekkel, melyeket ők maguk is megismertek, de sajnos nem jutott időnk minden állatra. Végezetül fókashow megtekintésével búcsúztunk az állatparktól.

A gyerekek nagyon élvezték a kirándulást, reméljük a jövőben lesz még alkalmunk ellátogatni az állatkertbe és megtekinthetjük azokat az állatokat is, amelyekre nem jutott most idő.

Karate bemutató 2016.

2016. szeptember 16-án Tóth György és tanítványai látványos karate bemutatóval örvendeztették meg óvodásainkat és az érdeklődő szülőket. Örömmel fedeztük fel a tanítványok között régi óvodásainkat. Ügyesen, fegyelmezetten hajtották végre mesterük utasításait, a gyerekek pedig tapssal jutalmazták őket.

A bemutató végén az ovisok is lehetőséget kaptak erőnlétük kipróbálására. A jelen lévő szülők feltehették kérdéseiket, közülük többen is jelezték, hogy szívesen járatnák gyermeküket a tervezett délutáni foglalkozásokra.

Köszönjük a bemutatót! Reméljük többen is élnek majd a lehetőséggel, hogy gyermekeik felesleges energiáit ezzel a hasznos tevékenységgel vezessék le.

Görkapocs Fesztivál 2016.

Az idei évben augusztus 11-én Nyíregyházán került megrendezésre a Görkapocs Fesztivál, melyen Óvodánk is részt vett. A fesztiválon a Görögkatolikus Metropólia mindhárom Egyházmegyéjéből érkeztek oktatási és szociális intézmények, akik rövid kis produkciókkal fogadták az érdeklődőket a színpadon. A Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda Tűzmanói pedig mindenkit lenyűgöztek tudásukkal és ügyességükkel.

Nyílt hét a leendő óvodásoknak

Óvodánk idén is nyílt hetet tartott a szeptemberben újonnan érkező óvodásoknak. Augusztus első hetében a gyerekek közös programok által ismerkedhettek az óvodai környezettel, a leendő óvónéniknek, játékokkal. Bízunk benne, hogy szeptembertől ugyan ilyen lelkesedéssel, vidáman és vágyakozva kezdik majd az óvodát.

Csapatépítő Penészleken

2016. június 17-én óvodánk dolgozói csapatépítő napon vettek részt a Penészleken található Dózer Horgásztó és Ligetalja Szabadidőparkban. A nap folyamán lehetőségünk volt hosszú sétát tenni a tó körül,megcsodálni a gyönyörű tájat, betekinthettünk az esküvői rendezvények helyszínéül szolgáló kis kápolnába is. A finom ebéd elfogyasztása után aki kedvet kapott a fürdőzéshez, megmártózhatott a termálvizes medencében, de akadtak olyanok is akik vízibiciklivel járták körbe a tavat. Intézményvezetőnk egy- egy szál fehér rózsával köszönte meg mindenkinek az egész éves munkáját. Ez úton is köszönjük neki a szervezést és a lehetőséget. A délutáni órákban élményekkel tele, jókedvűen tértünk haza.

Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Felhasználók
· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 118
· Legújabb tag: AphukeetMal
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezned.

2015.01.05. 17:10
Sikerekben gazdag boldog új évet kívánunk mindenkinek! _bold

2013.12.12. 13:43
Várjuk a további beírásokat.... B)

2013.12.12. 01:50
Pusszantok mindenkit !!!! :)
Generálási idő: 0.01 másodperc 73,124 egyedi látogató