Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Microsoft Edge legújabb verziója.

Rendezvények

Zöld konyha

Ide jön

Gofry óvodai módra

  Hozzávalók: bármilyen gofri recept

  Elkészítés: sok-sok szeretet, türelem, óvónéni gofrisütője, anyuka házi lekvárja és kész is a finomság. A legfontosabb a közös munka.

Gofry kukoricalisztből 

Vigyázat! Fele-fele arányban kukorica és buzaliszt 

- 30 dkg liszt

- 3 tojás

-10 dkg cukor

-vaniliás cukor

- lekvár, tejszínhab a fogyasztásához.

 

 


Tökös Süti

Hozzávalók: édes sütőtök

    darált keksz

                         kókuszreszelék


Savanyú káposztával töltött krumplilángos (varjú)

Hozzávalók:

:2 kg burgonya főzve,

60-70 dkg liszt,

ízlés szerint só, bors,

1 kg savanyú káposzta,

olaj,

A főtt burgonyát áttörjük és a fűszerekkel és liszttel puha, könnyen nyújtható tésztát gyúrunk. A káposztát olajon "megpergeljük" és a vékonyra nyújtott lepénykékbe töltjük. Kifli alakura formázva sütőpapíron előmelegített sütőben 180' aranybarnára sütjük.  Jó étvágyat!  


BEJGLI

Hozzávalók:

- 1 kg liszt

- 25 dkg margarin /vajjal finomabb

- 10 dkg porcukor

- 6 dl tej

- 3 dkg élesztő

- 2 tojásfehérje

- csipet só, reszelt citromhéj ízlés szerint

Töltelék:


- 25 dkg darált dió

- 25 dkg darált mák

- 20 dkg kristálycukor

- 2 dl tej

- 10 dkg mazsola

- vaniliás cukor, reszelt citromhéj ízlés szerint


SÜTŐTÖKÖS KÓKUSZGOLYÓ

Hozzávalók:

- 1-2 kg sütőtök

- darált keksz

- cukor ízlés szerint

- fahéj

- kókuszreszelék

A tököket megsütjük, majd villával összetörjük. Hozzáadjuk a darált kekszet, a fahéjat, a cukrot.

A hozzávalók mértékét ízlésünk határozza meg, illetve az összetört tök állaga, hogy mennyi kekszet vesz fel.

A masszát fél órára h�tőbe tesszük, majd golyókat formálunk belőle és kókuszreszelékben megforgatjuk.


PULISZKA

Hozzávalók:

-20 dkg kukoricakása

-1/2 liter víz

-pici só

-savanyúkáposzta

Gofry kukoricalisztből 

Vigyázat! Fele-fele arányban kukorica és buzaliszt 

- 30 dkg liszt

- 3 tojás

-10 dkg cukor

-vaniliás cukor

- lekvár, tejszínhab a fogyasztásához



BERKENYE DZSEM

 

Hozzávalók:

- 4-5 kg fekete berkenye

- kilónként 70 dkg cukor

- ízlés szerint: fahéj, gyömbér, szegfűszeg

 


 KÁPOSZTA SAVANYÍTÁSA 

Tisztítás: 
A káposzta tisztítását nagyon gondosan kell végezni.

Szeletelés: 
 Az előkészített káposztafejeket speciális káposztagyalun 2-3 mm vastag metéltre gyaluljuk.

Betöltés, sózás:
A gyalult káposztát speciális savanyító kőedénybe, hordóba vagy más edénybe rakjuk, amelynek alját 3-4 levél káposztával kibéleljük. Rétegezéskor a káposztát egyenletesen átsózzuk.  A sózást rétegesen végezzük, különös gondot fordítva arra, hogy egyenletesen történjen.

F�szerezés: 
 E célra felhasználható: piros csöves paprika, fehér és fekete bors, kapor, kömény, koriander, babérlevél.

Taposás: 
Célja a levegő kihajtása, valamint a diffúzió meggyorsítása, a cukortartalmú sejtnedv kipréselése a káposzta szeleteiből. Minden réteget addig kell taposni, míg a kipréselt sejtnedv ellepi a szeleteket. A tejsavas erjedés a taposás által kinyert lében kezdődik és zajlik le. A taposást még ipari méretekben is lábbal végzik vagy fasulykolóval.

Lefedés és lenyomatás: 
A káposztaszeletek sózása és taposása után a felületet levelekkel betakarjuk, majd ráhelyezzük a tetőt a nyomtató kövekkel. A lekövezés célja, hogy a káposztát a levegőtől elzárjuk és lé alatt tartsuk.  Ha ez nem történne a gázok a káposztát kinyomnák a tartályból. A kövek súlya a káposzta 20-25%-a. Ügyelni kell, hogy a fedél mindig vízszintes maradjon a savanyítás közben. A hordóban lévő káposztára nehezéket kell tenni úgy, hogy a tetejére deszkát helyezünk, amelyet leszorítunk kővel, vízzel telt üveggel stb.

Erjesztés: 
A káposzta erjesztési hőmérséklete az időszaktól függően 0 és 20-25 °C között is ingadozhat. Ennek megfelelően az erjedés ideje is 60-90 naptól 5-10 napig terjedhet. �szi időszakban legtipikusabb a 30 napos erjedés. Az első időben a keletkező sok gáz a levet felhabosítja. Ezt időnként gondosan el kell távolítani és az élesztős réteget is le kell venni. Betöltés után néhány napig a taposás hatására még nagyon sok lé válik ki. Ha a szeleteket nagyon erősen megtapostuk vagy a kádat túltöltöttük, akkor a sok lé elcsuroghat, s a végén nem lesz elegendő lé mennyiség, hogy a káposztát teljesen elfedje. A hiányzó lé pótlásáról gondoskodnunk kell. (3%-os sóoldattal)

Tárolás: 
Míg a káposzta erjesztését legcélszer�bb 21-24 °C-on végezni, addig a tárolás –2 és 0 °C-os hőmérsékletet kíván. Kedvezőtlen körülmények közt a tárolás alatt káros változások mehetnek végbe.


Szőlő sütemény

Hozzávalók:

- 60 dkg liszt

- 2 tojás sárgája

- 10 dkg vaj

- 4 dkg élesztő

- 15 dkg cukor

- tejföl

A hozzávalókból tésztát dagasztunk annyi tejföllel, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. A megkelt tésztából golyókat formálunk és sütőpapírral bélelt tepsibe szőlőfürtöt formázunk, szőlőszemekkel díszíthetjük. Megkenjük tojással és 200 fokon megsütjük.

Családi programnak is kiváló!

Jó étvágyat!

 

Rendszergazda 2017 September 26 1004 olvasás Nyomtatás