Zöld konyha
Ide jön
Gofry óvodai módra
Hozzávalók: bármilyen gofri recept
Elkészítés: sok-sok szeretet, türelem, óvónéni gofrisütője, anyuka házi lekvárja és kész is a finomság. A legfontosabb a közös munka.
Gofry kukoricalisztből
Vigyázat! Fele-fele arányban kukorica és buzaliszt
- 30 dkg liszt
- 3 tojás
-10 dkg cukor
-vaniliás cukor
- lekvár, tejszínhab a fogyasztásához.
Tökös Süti
Hozzávalók: édes sütőtök
darált keksz
kókuszreszelék
Savanyú káposztával töltött krumplilángos (varjú)
Hozzávalók:
:2 kg burgonya főzve,
60-70 dkg liszt,
ízlés szerint só, bors,
1 kg savanyú káposzta,
olaj,
A főtt burgonyát áttörjük és a fűszerekkel és liszttel puha, könnyen nyújtható tésztát gyúrunk. A káposztát olajon "megpergeljük" és a vékonyra nyújtott lepénykékbe töltjük. Kifli alakura formázva sütőpapíron előmelegített sütőben 180' aranybarnára sütjük. Jó étvágyat!
BEJGLI
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 25 dkg margarin /vajjal finomabb
- 10 dkg porcukor
- 6 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 2 tojásfehérje
- csipet só, reszelt citromhéj ízlés szerint
Töltelék:
- 25 dkg darált dió
- 25 dkg darált mák
- 20 dkg kristálycukor
- 2 dl tej
- 10 dkg mazsola
- vaniliás cukor, reszelt citromhéj ízlés szerint
SÜTÅTÖKÖS KÓKUSZGOLYÓ
Hozzávalók:
- 1-2 kg sütőtök
- darált keksz
- cukor ízlés szerint
- fahéj
- kókuszreszelék
A tököket megsütjük, majd villával összetörjük. Hozzáadjuk a darált kekszet, a fahéjat, a cukrot.
A hozzávalók mértékét ízlésünk határozza meg, illetve az összetört tök állaga, hogy mennyi kekszet vesz fel.
A masszát fél órára h�tőbe tesszük, majd golyókat formálunk belőle és kókuszreszelékben megforgatjuk.
PULISZKA
Hozzávalók:
-20 dkg kukoricakása
-1/2 liter víz
-pici só
-savanyúkáposzta
Gofry kukoricalisztből
Vigyázat! Fele-fele arányban kukorica és buzaliszt
- 30 dkg liszt
- 3 tojás
-10 dkg cukor
-vaniliás cukor
- lekvár, tejszínhab a fogyasztásához
BERKENYE DZSEM
Hozzávalók:
- 4-5 kg fekete berkenye
- kilónként 70 dkg cukor
- ízlés szerint: fahéj, gyömbér, szegfűszeg
KÁPOSZTA SAVANYÍTÁSA
Tisztítás:
A káposzta tisztítását nagyon gondosan kell végezni.
Szeletelés:
Az előkészített káposztafejeket speciális káposztagyalun 2-3 mm vastag metéltre gyaluljuk.
Betöltés, sózás:
A gyalult káposztát speciális savanyító kőedénybe, hordóba vagy más edénybe rakjuk, amelynek alját 3-4 levél káposztával kibéleljük. Rétegezéskor a káposztát egyenletesen átsózzuk. A sózást rétegesen végezzük, különös gondot fordítva arra, hogy egyenletesen történjen.
F�szerezés:
E célra felhasználható: piros csöves paprika, fehér és fekete bors, kapor, kömény, koriander, babérlevél.
Taposás:
Célja a levegő kihajtása, valamint a diffúzió meggyorsítása, a cukortartalmú sejtnedv kipréselése a káposzta szeleteiből. Minden réteget addig kell taposni, míg a kipréselt sejtnedv ellepi a szeleteket. A tejsavas erjedés a taposás által kinyert lében kezdődik és zajlik le. A taposást még ipari méretekben is lábbal végzik vagy fasulykolóval.
Lefedés és lenyomatás:
A káposztaszeletek sózása és taposása után a felületet levelekkel betakarjuk, majd ráhelyezzük a tetőt a nyomtató kövekkel. A lekövezés célja, hogy a káposztát a levegőtől elzárjuk és lé alatt tartsuk. Ha ez nem történne a gázok a káposztát kinyomnák a tartályból. A kövek súlya a káposzta 20-25%-a. Ügyelni kell, hogy a fedél mindig vízszintes maradjon a savanyítás közben. A hordóban lévő káposztára nehezéket kell tenni úgy, hogy a tetejére deszkát helyezünk, amelyet leszorítunk kővel, vízzel telt üveggel stb.
Erjesztés:
A káposzta erjesztési hőmérséklete az időszaktól függően 0 és 20-25 °C között is ingadozhat. Ennek megfelelően az erjedés ideje is 60-90 naptól 5-10 napig terjedhet. �szi időszakban legtipikusabb a 30 napos erjedés. Az első időben a keletkező sok gáz a levet felhabosítja. Ezt időnként gondosan el kell távolítani és az élesztős réteget is le kell venni. Betöltés után néhány napig a taposás hatására még nagyon sok lé válik ki. Ha a szeleteket nagyon erősen megtapostuk vagy a kádat túltöltöttük, akkor a sok lé elcsuroghat, s a végén nem lesz elegendő lé mennyiség, hogy a káposztát teljesen elfedje. A hiányzó lé pótlásáról gondoskodnunk kell. (3%-os sóoldattal)
Tárolás:
Míg a káposzta erjesztését legcélszer�bb 21-24 °C-on végezni, addig a tárolás –2 és 0 °C-os hőmérsékletet kíván. Kedvezőtlen körülmények közt a tárolás alatt káros változások mehetnek végbe.
Szőlő sütemény
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2 tojás sárgája
- 10 dkg vaj
- 4 dkg élesztő
- 15 dkg cukor
- tejföl
A hozzávalókból tésztát dagasztunk annyi tejföllel, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. A megkelt tésztából golyókat formálunk és sütőpapírral bélelt tepsibe szőlőfürtöt formázunk, szőlőszemekkel díszíthetjük. Megkenjük tojással és 200 fokon megsütjük.
Családi programnak is kiváló!
Jó étvágyat!