Hiba történt! Nem működik a JavaScript!
A böngésződben le van tiltva a JavaScript futtatása, vagy nem támogatja a JavaScript használatát. Az oldal megfelelő használatához kérjük engedélyezd a JavaScript futtatását böngésződben,
vagy frissítsd egy újabb verzióra, amely támogatja a JavaScript-et:
Firefox, Safari, Opera, Chrome, vagy az Microsoft Edge legújabb verziója.

Krétán jártunk! (2023)

Krétán jártunk! (2023)
---

Krétán jártunk!

A 2022-1-HU01-KA210-SCH-000083110 „ Gyógyikák” projektünk keretében intézményünk pedagógusaival Görögország legnagyobb szigetén, Krétán jártunk. A projekt a végéhez közeledik és ez volt az utolsó személyes találkozó.

Mi, az ovi-kert jógyakorlatunkat osztottuk meg a partnerekkel. Ez alkalommal Iraklion városának legszebb óvodájában jártunk a 64th NIPIAGOGEIO óvodában farkaslakai (RO), és a magyarországi Nyírvasvári óvoda dolgozóival. Az óvoda szép környezetben található, ahol szerető pedagógusok körében töltik a gyerekek a mindennapjaikat. Bennünket is nagy szeretettel fogadtak, bemutatták az óvodájukat, a projektben kitűzött feladatok megvalósítását. A számunkra kicsi udvar adottságait kihasználva készítették el gyógynövény kertjüket, ami méltán teszi még vonzóbbá az intézményt a családok számára. A görög partner ügyesen mozgósította a szülőket, közösen készítettek ágyásokat. Átbeszéltük az eddig eltelt időszakot, hogy melyek azok a tevékenységek, amelyekkel leginkább tudjuk a gyerekeket a természetvédelemre, a környezet megismerésére érzékenyíteni. A gyerekek színes, számukra vonzó tevékenységekben vettek részt: vetették a magvakat, ültették a palántákat, gyomláltak, leszedték az általuk gondozott és beérett, zöldségeket, fűszer és gyógynövényeket. Gazdagodott módszertani eszköztárunk, és mindenki sikeresen létrehozta a saját OVI - kertjét a szülők bevonásával. Sikerült a szülőkben, gyerekekben tudatosítani, hogy tevékenységeinkkel /kertben végzett munka/ hozzájárultak a fenntarthatósághoz. A projekt zárásaként minden intézmény létrehozott „Egy OVI-kert meséje!” című útmutatót, amelyben rögzítettük országonként a kertünk létrehozásának főbb eseményeit, leírással, fotókkal. Ez nyomtatott formában is elkészült, főleg az intézményeknek, szülőknek ajánljuk. Az élménypedagógia széles skáláját tapasztaltattuk meg a gyerekekkel, melybe örömmel vettek részt. A szakmai programok mellett megismertük Kréta nevezetességeit és nagyszerű pedagógusokat, akikkel reméljük még találkozunk! Viszlát Görögország, viszlát Iraklion!


Rendszergazda 2023 November 14 150